Aantal voetbalsters neemt toe, uitdagingen voor het vrouwenvoetbal blijven bestaan

Door Matthias de Heer

CAPELLE – In seizoen 2015-2016 voetbalden meer vrouwen dan ooit te voren. Het huidige aantal van 151.000 voetbalsters betekent een stijging van vier procent ten opzichte van het vorige voetbalseizoen, zo blijkt uit het jaarrapport van de KNVB. De groei past binnen een van de hoofddoelen die de nationale voetbalbond zichzelf stelt in haar huidige beleidsperiode: de ontwikkeling van het meiden- en damesvoetbal, zowel in de breedte als in de top. Hoewel bij clubs in de regio Rotterdam de groei van het aantal vrouwelijke leden ook merkbaar is, blijven enkele grote uitdagingen voor het vrouwenvoetbal de komende jaren nog bestaan. Dit zegt Hans van Venrooij, voorzitter van SVS in Capelle – een van de grootse clubs in de omgeving wat vrouwenteams betreft – in een interview met Nultien.

Foto: Matthias de Heer
Foto: Matthias de Heer

Het nieuws over de stijging verbaasde Van Venrooij, nu 33 jaar actief bij zijn club, niets. “Vooral bij meisjes pupillen wordt voetbal populairder. Hier op het sportterrein beginnen de korfbal- en de hockeyvereniging te klagen over minder aanmeldingen.” Voetbal als sport voor meisjes en vrouwen wordt steeds meer geaccepteerd, een ontwikkeling die Van Venrooij in de afgelopen twintig jaar heeft meegemaakt. SVS wil zich onderscheiden als club waar vrouwenvoetbal gelijkwaardig is aan de jongens- en herenafdeling. Toch ziet Van Venrooij enkele problemen, die specifiek bij de meisjes en dames gelden.

Allereerst zijn de niveauverschillen in het vrouwenvoetbal veel groter dan bij het mannenvoetbal. “Onze meisjes in de A en C categorie spelen in de hoofdklasse. In deze competitie zitten maximaal vier teams waar we wel eens van kunnen verliezen. Maar in de bekercompetitie wonnen we alles met dubbele cijfers. Voor het algehele niveau is dat niet goed, dan wordt het te makkelijk.” Doordat er weinig teams zijn, kunnen competities niet goed op kwaliteit worden ingedeeld.

Ook binnen teams zelf bestaan er veel verschillen. Wanneer een club maar één dameselftal heeft, komen daar zowel de goede als minder goede speelsters in terecht, terwijl er bij jongens- en mannenteams veel meer ruimte is voor het maken van onderscheid. “Zat clubs hier in de omgeving hebben niet eens genoeg speelsters voor één team zodat verschillende leeftijdscategorieën dan worden samengevoegd. Het kan best pittig zijn om als veertienjarige tegen een potige dame van zeventien te spelen.” Aantallen nemen toe, maar volgens Van Venrooij nog niet in zulke mate dat verenigingen een goede opbouw in leeftijd en niveau kunnen verzorgen. “Dit is een heel traag proces. Een stijging van 30.000 voetbalsters in vijf jaar klinkt als heel wat, maar dat valt natuurlijk wel mee.”

Bovendien is het moeilijk om gelijkwaardige tegenstanders in de buurt te vinden. Over het algemeen liggen reistijden bij uitwedstrijden een stuk hoger bij vrouwen dan bij mannen, zeker naarmate een meisjes- of damesteam op een hoger niveau komt te spelen. Van Venrooij: “Toen onze vrouwen nog in de eerste klasse voetbalden, bestonden er geen teams op dit niveau in de regio Rotterdam. Ze moesten naar Arnhem, Limburg, Zeeuws-Vlaanderen. Hetzelfde probleem speelt nu nog bij onze A’tjes. Leiden en Utrecht, dat zijn gewone afstanden.”

Het vinden van goede trainers voor vrouwenelftallen is de laatste uitdaging. Vrijwilligers staan hier niet voor in de rij. Van steun of concrete plannen van de KNVB, merkt SVS overigens niets. “Als club zelf moet je het vrouwenvoetbal serieus nemen, bewust er je pijlen op richten. Anders wordt het niks.”

Deze uitdagingen maken dat het vrouwenvoetbal, ondanks de groei in de laatste jaren, nog altijd met problemen kampt. Van Venrooij sluit af: “Het gaat nog jaren duren voordat de groei in leden zorgt voor groei in kwaliteit.”

Bewaren

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s