Bambi in de Hoeksche Waard

Door Rose Korver

Zuid-Beijerland –De laaghangende, grijze bewolking van deze herfstdag zorgt voor een prachtig plaatje van Hoeksche Waardse akkers. Op het Zuid-Hollandse eiland rijden boeren het hele jaar door af en aan in hun met modder bedekte tractoren.

Dick Holster, coördinator van Delta Natuurbeheer en opzichter in de Hoeksche Waard, is aan het werk met vierentwintig man om het mestbassin van een melkveehouder te voorzien van zeil. Naast het samenwerken met boeren, zet Holster zich in voor het natuurbeheer van de Hoeksche Waard. En hij heeft heugelijk nieuws: zo’n zeventien damherten wonen tegenwoordig op het eiland.

“Het begon met een stuk of vijf damherten, dat zijn er nu zeventien. Die komen allemaal uit dezelfde familie. Ze kunnen bij ons heel goed lopen en er is zat eten voor ze” aldus Holster. Dat de damherten er zijn is best bijzonder want van nature leven er in de Hoeksche Waard geen damherten en er zijn nooit damherten uitgezet. “Reeën in de Hoeksche Waard hebben we daarentegen altijd gehad, die zwemmen bijvoorbeeld het Haringvliet over vanuit Willemstad, maar de damherten, dat is wel bijzonder. De damherten die we nu zien moeten altijd een keertje ontsnapt zijn, van een park bijvoorbeeld”.

Holster is blij dat er meer damherten te zien zijn in de Hoeksche Waard: “Ze worden ook getolereerd door de jagers. Elke boer heeft een jachtgebied en er is een wildbeheereenheid. Als die niet willen dat de herten er zijn, dan worden ze afgeschoten maar iedereen vindt het eigenlijk wel leuk”. Volgens Holster hebben de reeën en de damherten geen negatief effect op de akkers. “Ze richten eigenlijk heel weinig schade aan. Van het land zullen ze niet zo snel iets eten. Maar, de fruittelers zijn hier minder blij mee. Ze willen nog weleens een twijgje opeten. Fruittelers hadden echter al wel omheiningen staan tegen de reeën dus de komst van damherten verandert daar niet veel aan”. Voor de overige wilde dieren in de Hoeksche Waard zal ook niet veel veranderen met de komst van de damherten. Volgens Holster passen ze goed binnen de Hoeksche Waard, daar voegt hij aan toe: “Als een dier zich voortplant, dan hoort hij er thuis”.

Holster waarschuwt wel voor het gevaar van ziekten: “Je moet oppassen dat ze geen ziekten overbrengen, want dat kan je hebben met wilde dieren. Het zou dan gereguleerd kunnen worden, dat je alleen een paar mooie bokken overhoudt en dat er een mooie populatie overblijft, maar voor nu zie ik nog geen problemen. Vaak regelt de natuur dat ook zelf wel”.

Terug naar de orde van de dag: het mestbassin waar Holster met de andere boeren aan werkt. “De mest wordt gescheiden door machines in dunne- en dikke fracties. De dunne fractie gaat over het land, de dikke fractie wordt geëxporteerd. Dat is het nieuwe met stront, stront is business geworden”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s