Een oog voor detail

Door Matthijs van Hunnik

Een beetje trappelend staat een bebrild jongetje van tien jaar oud voor Het Oogziekenhuis Rotterdam. Zijn moeder pakt zijn hand en fluistert kalm in zijn oor: “Rustig maar David, je weet dat het niets voorstelt.” En dat weet David heel goed. Voor het consult heeft hij online uitgebreid gezien hoe de kleurrijke kliniek eruitziet. Hij stapt samen met zijn moeder door de schuifdeuren, loopt voorbij de receptie en de polikliniek ligt gelijk voor Davids voeten. Overal spelen bebrilde lotgenootjes met speelgoed en ondertussen lopen glimlachende artsen in vrolijke T-shirts hier tussendoor. Ieder wordt belicht door het blauwe licht dat door de irisvormige openingen in het plafond naar beneden straalt. David’s moeder is David al snel kwijt terwijl ze hem aanmeldt bij de receptie. Ze kijkt achter zich en ziet een zorgeloze David spelen achter een ingebouwde tablet samen met zijn nieuwe vriendjes.

Stichting Kind en Ziekenhuis heeft onlangs het kwaliteitskeurmerk de Smiley voor Polikliniek en Eerstelijns Kindzorg toegekend aan het KinderOOGcentrum van Het Oogziekenhuis Rotterdam. Een keurmerk om trots op te zijn: het toont aan dat een gezondheidsinstelling op hoog niveau kindgerichte zorg aanbiedt. KinderOOGcentrum heeft het keurmerk onlangs verkregen door een simpele en toch effectieve benadering. Waar anderen zich focusten op angstreductie focust Onno Terpstra, Teamleider SEH KinderOOGcentrum, zich op de aanloop naar een behandeling. Waar geen angst is, is reductie tenslotte niet nodig.

En deze filosofie heeft zich als effectief bewezen volgens onderzoek naar de angst van patiëntjes van het KinderOOGcentrum. Die is vrijwel niet aanwezig, aldus Terpstra. De teamleider pleit om het kind centraal te stellen in een behandelproces en het jongetje of meisje niet langs de zijlijn te laten staan. “Het is natuurlijk ook de pijn waarvoor een kind bang voor is. Maar net zoals bij volwassenen, zijn zij ook bang om de regie te verliezen.” Controle is voor een kind dus even belangrijk en is een middel om angst te laten verdwijnen.

Het KinderOOGcentrum doet er daarom alles aan om de kleine patiënt zo goed mogelijk voor te bereiden en op deze manier in zekere mate de teugels te overhandigen. Een onmiddellijke samenwerking met de ouders is essentieel. Bij aanmelding krijgen zij direct de mogelijkheden gepresenteerd. Dit begint met een fotoreportage, die toont hoe de kleurrijke kliniek eruitziet. Het meubilair is kindvriendelijk van de speelhoeken tot de balie, die is voorzien van een opstapje zodat zelfs de kleinste cliënt over het plateau kan meekijken. Aan de muren hangen aquarelschilderijen van verschillende dieren, gemaakt door Rop van Mierlo. Deze beesten zien we zodoende ook weer terug te zien op de shirts die sommige artsen dragen in de polikliniek. Naast dat een kind de ruimte al eerder heeft gezien op foto’s, is hij of zij er ook al doorheen gelopen voor aankomst. Het KinderOOGcentrum geeft ouders en kinderen de mogelijkheid om een 3D-animatie thuis achter de laptop te bekijken. Hier loopt men van de schuifdeuren tot aan de spreekkamer. Mochten de ouders of het patiëntje in kwestie nog vragen hebben, dan kunnen zij altijd nog de “naar Het Oogziekenhuis-app” downloaden. Hierin staat aanvullende informatie die antwoord geeft op overige vragen. Zo is een jongen als David volledig voorbereid op zijn consult.

Volgens Marsha Vlietman, beleidsadviseur Communicatie en Marketing, stopt de verbetering van de kindzorg niet hier. “De kinderen worden hierboven de polikliniek nog wel geopereerd volgens standaardprocedures die volwassenen ook doorgaan. Uiteindelijk willen we een zo kindvriendelijke behandeling doorzetten tot aan de operatiekamer”. Zo bevindt een kind zich van begin tot eind in zorgeloze zorg.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s