Herbestemming gevangenis Noordsingel gestart

ROTTERDAM­ – De woningen die gecreëerd worden in het voormalige gevangeniscomplex aan de Noordsingel gaan naar verwachting eind dit jaar in de verkoop. In september ging de eerste fase van het project van de herbestemming van de gevangenis van start. Deze fase betreft de voormalige celblokken in de Tuin van Noord, zoals het complex heet. Deze blokken zullen getransformeerd worden tot 56 woningen, variërend van 55 tot ruim 300 m2. Ook de ontwikkelingen van het voormalige Huis van Bewaring zijn inmiddels vergevorderd, meldt het ontwikkelteam Tuin van Noord.

Het gevangeniscomplex werd in 1872 gebouwd naar ontwerp van gevangenisarchitect Allard C. Pierson. Het beroemde stervormige ontwerp, in de architectuur panopticum genoemd, is uniek in Nederland. Tot 2012 diende de gevangenis als penitentiaire inrichting. Om de cultuurhistorische waarde te behouden wordt het complex de komende jaren omgetoverd tot wooncomplex met horecagelegenheden, woonwerkeenheden en kantoorruimtes.

In eerste instantie plande Tuin van Noord een Do-It-Yourself-woning project, waarbij toekomstige bewoners vrije hand zouden krijgen om hun droomwoning te creëren binnen de cellenvleugels. Vanwege funderingsproblematiek is dit project geannuleerd en worden de woningen in overleg volledig afgebouwd geleverd. Geïnteresseerden kunnen zich eind dit jaar inschrijven voor voormalige cellenvleugels A, B, C en D.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s