“Ik denk dat het veel gezondheidswinst oplevert”

Door Nena Verhoef

ROTTERDAM – Het Europees parlement heeft afgelopen woensdag ingestemd met een voorstel om een limiet in te stellen op het percentage transvetten in voeding. Diëtist Isabelle Isarin spreekt over de verantwoordelijkheid die de fabrikant op zich moet nemen. “Het gedrag van de consumenten laat zien dat zij niet in staat zijn om zelf de toename van transvetten te beperken”.

Een limiet moet ervoor zorgen dat er minder mensen overlijden als gevolg van het overmatig consumeren van deze vetten. In Denemarken geldt al een limiet, een maximum van 2 procent transvetzuren in voedsel. Sindsdien zou het aantal hart- en vaatziektes zijn gedaald.

Isabelle Isarin is een eerstelijns diëtist die tijdens haar werk vaak te maken heeft met de gevolgen van transvetten. Diabetes en hart- en vaatziekten zijn voor haar niets nieuws. De opkomst van dit voorstel is volgens haar dan ook een belangrijke vooruitgang. “Ik denk dat het veel gezondheidswinst oplevert”.

Annie Schreijer-Pierik van het CDA gaf eerder al aan dat de vet-etiketten die nu worden ingezet niet werken. Waarom denk je dat dit is?

“Mijn ervaring is dat mensen pas kijken naar wat er precies in een product zit wanneer ze bijvoorbeeld een zoutbeperking, een hoog cholesterol of diabetes hebben. Dan pas zijn ze geïnteresseerd in de voedingswaarden, omdat ze weten dat ze er bewust mee moeten omgaan. Daarnaast staan de waarden er maar klein op, fabrikanten gaat natuurlijk niet heel groot op de verpakking zetten hoe ongezond het product eigenlijk wel niet is.”

In wat voor producten zijn transvetten te vinden?

“De meesten weten wel dat het in de standaard ‘vette hap’, zoals een portie friet, te vinden is. Daarnaast zitten de vetten voornamelijk in bewerkte producten. Dit geldt ook voor kant-en-klare en verpakte producten, zelfs in een magnetronmaaltijd met hutspot kunnen transvetten zitten.”

Waarom worden deze vetten dan eigenlijk aan het eten toegevoegd?

“Het zijn smaakversterkers, net zoals zout en suiker.”

Hoe komt het volgens jou dat men tegenwoordig zoveel bewerkt voedsel consumeert?

“Mensen zijn er aan gewend dat het allemaal zo gemakkelijk kan. Met verpakt voedsel hoeft het nog geen vijf minuten te kosten om een maaltijd op tafel te zetten. Dit is wat je ook ziet in de huidige samenleving, iedereen heeft altijd maar haast. Het probleem is dat jonge kinderen dit ook van hun ouders meekrijgen en zo niet leren dat een soortgelijke snelle hap vaak niet gezond is. Een goed voorbeeld zijn ook de zogenaamde ‘gezonde’ schoolkoekjes. Hier zit net zo goed troep in.”

Zie je dit overmatig consumeren ook terug in je eigen werk?

“Absoluut. Mijn cliënten zijn voornamelijk mensen met diabetes of hart- en vaatziekten. Het probleem bij hen is dat het eigenlijk al te laat is. Ze gaan pas achteraf letten op wat ze eten om de verdere ontwikkeling van de ziekte tegen te gaan. De bedoeling is eigenlijk om het te voorkomen.”

Blijkbaar lukt dit de consumenten zelf niet, waarom is dit zo?

“Er is al van alles geprobeerd, zoals bijvoorbeeld de vinkjes en de etiketten met alle voedingswaardes. Maar het gedrag van de consumenten laat zien dat zij niet in staat zijn om zelf de toename van transvetten te beperken. Daarom zijn er ook mensen zoals ik, om de mensen die ziek zijn te helpen met het maken van verantwoordelijke keuzes. Maar zoals ik al zei, ik word eigenlijk pas ingeschakeld wanneer het kwaad al geschied is.”

Je bent dus wel van mening dat deze bovengrens een oplossing is?

“Een oplossing is te voorbarig, maar het is in ieder geval een stap in de goede richting. Dat het in Denemarken zo goed uitpakt toont aan dat het zeker de moeite waard is om het limiet in de rest van Europa in te voeren.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s