Stapvoets met de trein door spoorloper

Door Leonie de Waard

AMSTERDAM – Grote vertragingen tussen Amsterdam en Dordrecht zorgden vanmorgen voor frustraties onder treinreizigers. De vertraging liep op tot veertig minuten en leidde ertoe dat mensen te laat op de plaats van bestemming arriveerden. Oorzaak: een ‘spoorloper’.

De persoon die vanmorgen langs het spoor liep, vertraagde de treinreis van duizenden reizigers. Dit is geen uitzondering, maar dagelijkse kost. Iedere dag veroorzaken zulke spoorlopers meer dan drie en een half uur vertraging.

Een trein kan niet op hoge snelheid doorrijden wanneer iemand zich in de buurt van het spoor bevindt. Machinist Maurik Breedvelt maakt altijd een melding wanneer iemand langs het spoor wandelt. “Alle treinen moeten op dat stuk een snelheid aanhouden van maximaal veertig kilometer per uur, anders kan iemand onder de trein terecht komen door zuigkracht.” Zo ontstaan dus vertragingen.

De incidentendienst van ProRail probeert bij een melding zo snel mogelijk ter plaatse te zijn. Eldon de Meza fungeert als politieagent, brandweerman en ambulancebroeder in één. “De politie mag het spoor niet op, alleen als de nood aan de man is. Ik ben degene die iedereen coördineert op zo’n moment.” Toch is de spoorloper vaak al gevlogen als De Meza arriveert. Vaak zijn spoorlopers onschuldige mensen die hun hond willen uitlaten of bloemen willen plukken.

Breedvelt maakt ook een melding als een spoorloper overduidelijk geen gevaar is voor zichzelf: “De politie vraagt deze persoon of hij de volgende keer zijn hondje ergens anders kan uitlaten.”

Wie een wandeling langs het spoor maakt, riskeert een boete van honderdveertig euro en de woede van vertraagde reizigers.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s