Zwarte Piet in de Maasstad

Door Jacqueline Hamizadeh

ROTTERDAM- Nu in Arnhem de directeur van basisschool De Boomhut zich uitdrukkelijk heeft gedistantieerd van Zwarte Piet in zijn huidige vorm, rijst de vraag of Rotterdam de volgende stad wordt waar men een dergelijke uitspraak doet over Zwarte Piet. Begin dit jaar riep Schoolbestuur Stichting BOOR al op om Zwarte Piet op Rotterdamse scholen te weren, het is nu echter de vraag of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Volgens een woordvoerder van Stichting BOOR is het een precaire situatie, want ze willen het belang van de kinderen vooropstellen. De discussie vindt nu echter veelal plaats onder volwassenen, en de stem van het kind wordt niet gehoord. Dit is wat OBS De Kleine Wereld wél heeft gedaan. Er waren namelijk kinderen die hadden aangegeven dat ze werden gepest en Zwarte Piet werden genoemd. Er vond al een vroege aanpassing plaats, deze is langzaamaan ingevoerd en heeft voor geen enkel probleem gezorgd bij de ouders en kinderen. “Onder het personeel zorgde het wel voor een kleine discussie, maar het besluit om Zwarte Piet te veranderen is genomen met het belang van het kind voorop”, aldus een woordvoerder. Er is niet nadrukkelijk berichtgeving naar de ouders of andere betrokkenen gegaan. Wellicht dat daar de sleutel tot de problematiek ligt?

Zo geeft Stichting BOOR aan dat zij een flinke backlash hebben meegemaakt nadat zij in september 2015 het advies hadden uitgebracht dat bepaalde discriminatoire kenmerken van Zwarte Piet veranderd moeten worden.  Zelfs een 80-jarige man uit Australië wist de stichting te bereiken en hen te melden dat Zwarte Piet niet mag veranderen. Volgens Stichting BOOR zijn er hele groepen die zich weten te mobiliseren zodra er bekend wordt dat Zwarte Piet in zijn huidige vorm wordt veranderd. Het is vooral deze groep die de toon van de discussie zet, niet ouders en hun kinderen. Volgens Stichting BOOR moet het Sinterklaasfeest voor iedereen een feest zijn. Scholen zijn een belangrijk onderdeel van de maatschappij, daar moet eenieder met elkaar kunnen leven. Dit is in lijn met het advies uit 2015. Zo staat in het advies: “Een school is onderdeel van de maatschappij en onderdeel van het gevoerde maatschappelijke debat rond de figuur van Zwarte Piet. De opzet en inrichting van het Sinterklaasfeest, het kinderfeest bij uitstek, op de basisschool ligt daarmee onder een vergrootglas.”

Bestuur Stichting Onderwijs en Kind (BSO & K) heeft aangegeven dat iedere school zelf mag bepalen hoe Sinterklaas dit jaar wordt ingericht. Daarbij geeft de stichting wel aan dat het belang van de kinderen voorop staat. Ze staan niet positief of negatief tegenover Zwarte Piet. Vorig jaar had FOKOR, de overkoepelende organisatie van alle schoolbesturen in Rotterdam, een advies uitgebracht, maar volgens BSO & K hebben zij dit jaar geen advies afgegeven. Zij merken dat veel scholen het Sinterklaasjournaal als meetlat nemen. “Zodra zij aanpassingen doorvoeren gaat dat ook gebeuren in de klassen.” Aldus een woordvoerder. Stichting BOOR hoopt stilletjes dat het Sinterklaasjournaal nu eindelijk wel veranderingen doorvoeren. “Zeker nu RTL heeft besloten om roet pieten in te voeren”, aldus de woordvoerder.

Enkele scholen willen geen uitspraken doen over hun beslissingen, anderen hebben nog geen beslissing gemaakt. “We zijn nu nog eerst bezig met Halloween”, aldus een woordvoerder van OBS De Esch. Op OBS De Kleine Wereld kijkt men uit naar het Sinterklaasfeest. “Wij verwachten geen problemen met onze Roet Pieten dit jaar, net als voorgaande jaren”, aldus een woordvoerder.” Er zijn kinderen in het verleden gepest, maar sommigen vonden het juist leuk om Zwarte Piet genoemd te worden. Maar wij zijn een school met 26 verschillende nationaliteiten en hebben toch besloten het feest aan te passen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat het Sinterklaasfeest een feest voor iedereen wordt.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s